Η Συντήρηση των Κλιματιστικών

Η συντήρηση των κλιματιστικών αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας.

Γράφει η Διευθύντρια του ΕΠΑ.Λ. Αμφιλοχίας, κα Βασιλική Κ. Μουρατίδου, Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

 

Η συντήρηση του κλιματιστικού είναι μία πολύ σημαντική εργασία που πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να μην αμελείται ,επειδή τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν αρχίζουν από τη δυσλειτουργία του κλιματιστικού μέχρι και προβλήματα υγείας .

Σε πολλούς έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το κλιματιστικό είναι ανθυγιεινό και δεν το έχουμε ανάγκη, αλλά αν χρειαστεί να ταξιδέψουμε με λεωφορείο για περισσότερο από τέσσερις ώρες τότε θα το υπομείνουμε αδιαμαρτήρητα ως αναγκαίο κακό. Αν πάλι βρεθούμε σε καφετέρια , σε κινηματογράφο, σε δημόσιο κτίριο, σε τράπεζα εκεί που περιμένουμε στην ουρά με τις ώρες θα έχουμε ξεχάσει όλες τις θεωρίες περί των κακών και των καλών κλιματιστικών .

 

Αναρωτιέται κάποιος: είναι ένα κλιματιστικό καλό ή κακό για την υγεία μας;

Όλα ξεκινούν από τη σωστή επιλογή και τοποθέτηση του κλιματιστικού. Αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν μόνοι τους τι θα αγοράσουν χωρίς να έχει γίνει καμμία μελέτη του χώρου που θέλουν να κλιματίσουν από ειδικούς. Για παράδειγμα θέλει κάποιος να κλιματίσει μία οικία 90 τ.μ. και επιλέγει, χωρίς μελέτη από μηχανολόγο μηχανικό, να αγοράσει ...ένα κλιματιστικό 24000btu/h για να «πιάσει όλο το σπίτι». Κατά πάσα πιθανότητα η τοποθέτηση του μηχανήματος θα γίνει στο διάδρομο του σπιτιού με σκοπό να «απλωθεί» η ψύξη σε όλο το σπίτι. Επιλέγει ο χρήστης την ιδανική θερμοκρασία ( 26-27ο C) και ο θερμοστάτης σε χρόνο μηδέν δίνει εντολή στο συμπιεστή να διακόψει το ηλεκτρικό ρεύμα . Βεβαίως, ο διάδρομος θα έχει γίνει «Σιβηρία» αλλά το υπόλοιπο σπίτι θα είναι «Σαχάρα». Τότε αρχίζει το μαρτύριο. Η επιλογή της θερμοκρασίας κατεβαίνει και μπορεί να φτάσει και μέχρι τους 18οC πράγμα όχι και τόσο ευχάριστο για τον οργανισμό αφού η μετάβαση από ένα πολύ θερμό σε ένα πολύ ψυχρό κλίμα πρέπει να γίνεται ομαλά. Αν προσθέσουμε και τα ασυντήρητα κλιματιστικά που τις περισσότερες φορές λόγω αμέλειας ή λόγω «οικονομίας» δεν προγραμματίζεται η συντήρησή τους, τότε οι κίνδυνοι που παραμονεύουν για την υγεία μας είναι πάρα πολλοί . Αλλεργίες, ψύξη, ρινίτιδες, επιπεφυκίτιδες , ιγμορίτιδες είναι μόνο η αρχή.

Γιατί η συντήρηση των κλιματιστικών είναι τόσο σημαντική;

Oι επιπτώσεις από τη λειτουργία ενός μη συντηρημένου κλιματιστικού δεν είναι και τόσο ευχάριστες ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες , όπως οι χρόνια νοσούντες , οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά. Δεν πρέπει να αμελείται, γιατί τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν είναι από τη δυσλειτουργία του κλιματιστικού μέχρι και προβλήματα στην υγεία. Επειδή ο συμπιεστής (το μοτέρ) κοστίζει σχεδόν όσο η μισή συσκευή ο τεχνικός ψύξης και κλιματισμού αρχικά θα κάνει ένα κοντρόλ στα ηλεκτρολογικά του μηχανήματος, στη συνέχεια με τα μανόμετρα θα μετρήσει την ποσότητα του ψυκτικού ρευστού (γνωστό ως Freon) και τελικά θα καθαρίσει και θα ψεκάσει με ειδικό μυκητοκτόνο τα φίλτρα και τις επιφάνειες του εσωτερικού μηχανήματος.

Η συντήρηση των κλιματιστικών είναι επιβεβλημένη να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο (μπορεί και περισσότερο ανάλογα με τη χρήση) . Πρέπει να γίνεται τόσο για την υγεία μας όσο και για να πετύχουμε οικονομία στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, καλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της συσκευής καθώς επίσης και για να γλυτώσουμε τις βλάβες και το ασύμφορο κόστος επισκευής.