Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ «ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ»
Αιωρείται ότι τα μεγαλύτερα μυαλά γεννιούνται και δε γίνονται και ότι οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες έχουν φλέβα από κούνια. Αυταπόδεικτο γεγονός αποτελεί η περίπτωση του Γιώργου Καπούλα, από τον Κάμπο Αμπελακίου, που δουλεύει από τα «γενοφάσκια» του, από τη Δευτέρα Δημοτικού στη φάρμα του πατέρα του Χρήστου και που θα συνεχίσει να εργάζεται εκεί μιας και θα είναι ο επίσημος διάδοχός της.
Μηχανολόγος Εγκαταστάσεων και Κατασκευών στο ΕΠΑ.Λ. Αμφιλοχίας, μαθητής της Γ Λυκείου στο ?κύριο επάγγελμα, τα αγροτικά και στα κτηνοτροφικά του βιώματα τα απέκτησε εκπαιδευόμενος και παιδευόμενος στην υπερσύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα της οικογένειάς του-βιολογικής γεωργίας- που εκτρέφουν όλα τα είδη ζώων . Ο δεκαεπτάχρονος εργαζόμενος πλέον, που δεν έχει δει ακόμη την κρίση να έρχεται και που την ακούει να πλανάται ως φάντασμα μόνο στα δελτία ειδήσεων και στα νέα των δημοσιογράφων, απαντάει με ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο τρόπο στην ανεργία των νέων της ηλικίας του, τολμώντας «το επιχειρείν».
Τι κάνει ο ακούραστος μαθητής από το Βάλτο στην καθημερινότητά του;
Και τι δεν κάνει: Ο Γιώργος, οργώνει τα χωράφια, σπέρνει καλαμπόκι, σιτάρι, βρώμη, τριφύλλι, θερίζει, αλέθει τις ζωοτροφές, βοσκάει τα πρόβατα, τις αγελάδες, τους χοίρους και τις κατσίκες, αρμέγει, κουρεύει, σφάζει, καθαρίζει, γδέρνει, κόβει ξύλα, αποψιλώνει τα χωράφια και τις αγροικίες, αγοράζει και εκτρέφει ζώα και στο τέλος πουλάει το γάλα, τα αρνιά, τα κοτόπουλα, τα κουνέλια, τα αυγά, τα χοιρινά, τα κατσίκια και έτσι κερδίζει το δικό του εισόδημα χωρίς να εξαρτάται οικονομικά από τους γονείς του. Πρόσφατα, αγόρασε ένα ολόκληρο κοπάδι από το Ξηρόμερο-χωρίς πατρικές επιβουλές και συναινέσεις-με ιδία κεφάλαια και σε συμφέρουσα τιμή. Μέσα σε ένα χρόνο ,τα 90 πρόβατα θα του δώσουν 150 αρνιά. Υπολογίζει να κάνει γρήγορη απόσβεση και θα του μείνουν και χρήματα.
Μας εξηγεί πως μαζί με τα αρνιά θα πουλήσει 18 τόνους γάλα και θα έχει και κέρδος. Ο ίδιος εφαρμόζει τις μηχανολογικές του γνώσεις αφού μπορεί να συντηρεί και να επισκευάζει τα τρία τρακτέρ, όλο τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τα οχήματα που είναι απαραίτητα εργαλεία για τη δουλειά του.
Βεβαίως, δεν παραλείπει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του σχολείου επειδή και το απολυτήριο και το πτυχίο θα είναι εφόδια για τα μελλοντικά του επενδυτικά σχέδια στρατηγικής σημασίας.
«Δεν μας έχει πιάσει καθόλου κρίση, γιατί δουλεύουμε», κομπάζει με μεγαλοστομία. «Το μέλλον είναι στη γεωργία και στην κτηνοτροφία και όποιος θα ασχοληθεί δεν θα πεινάσει και δε θα είναι άνεργος», μας διαβεβαιώνει με αφοπλιστική ειλικρίνεια.
Φαίνεται ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει χάσει το δρόμο της και δεν ακολούθησε την παράκαμψη για τον Κάμπο Αμπελακίου και μάλλον , σύμφωνα με τα λεγόμενα του οπτιμιστή Γιώργου, δεν θα εγκατασταθεί ποτέ εκεί!
ΒΑΣΙΛΙΚΗ Κ. ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ