«Για να σε εκδικηθώ?» - Η ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΛΠΑΖΕΙ
Γράφει η Διευθύντρια του ΕΠΑ.Λ. Αμφιλοχίας, κα Βασιλική Κ. Μουρατίδου
Διακτυακός εκβιασμός ή πορνογραφία εκδίκησης (revenge porn) είναι μια νέα και δυσοίωνη τάση στο διαδίκτυο ?η τελευταία λέξη της μόδας- που λαμβάνει χώρα ανάμεσα σε δύο πρώην συντρόφους που ενδεχομένως είχαν μεταξύ τους κάποιες στενές στιγμές ερωτικής έξαψης και αυτές δημοσιοποιούνται στο internet με διάφορες μορφές.
Συναντούμε τρεις βασικές κατηγορίες: στην πρώτη περίπτωση, μετά από έναν χωρισμό, οι δράστες για να εκδικηθούν το θύμα, που στις περισσότερες φορές είναι γένους θηλυκού, αναρτούν αισχρές φωτογραφίες ή βίντεο σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook. twitter,instagram κ.λ.π.). Αυτό συμβαίνει επειδή ο ψηφιακός αναλφαβητισμός που υπάρχει στους νέους, τους οδηγεί να ενδώσουν και να μη μιλήσουν στους γονείς τους ή σε κάποιο μεγαλύτερό τους που τον εμπιστεύονται και έτσι το πρόβλημά τους δε λύνεται και καταντάει πραγματικός εφιάλτης. Πρόσφατα, μάλιστα, σε κεντρικό σχολείο του νομού μας, μαθητής Γυμνασίου δημιούργησε ψεύτικο προφίλ με το όνομα της πρώην «κοπέλας» του, δημοσιοποίησε τις ντροπιαστικές φωτογραφίες της- που ο ίδιος είχε τραβήξει με το κινητό του-όταν εκείνη είχε δώσει τη συγκατάθεσή της μη μπορώντας να προβλέψει την εξέλιξη του δεσμού τους. Ο φρεσκοχωρισμένος νέος δεν αρκέστηκε στο να διαγράψει τις φωτογραφίες της αγαπημένης του αλλά αποφάσισε να την εξευτελίσει δημόσια. Οι γονείς της παθούσας αναγκάστηκαν να προσφύγουν στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος για να κατέβει το προφίλ και να σταματήσει τελικά ο διασυρμός.
Στη δεύτερη περίπτωση, τα άτομα επικοινωνούν με το ανύποπτο θύμα, του ζητάνε χρήματα ή ζητάνε περισσότερες γυμνές φωτογραφίες, απειλώντας ότι θα αναρτήσουν το επίμαχο υλικό που κατέχουν στο διαδίκτυο. Τώρα τελευταία είναι πολύ διαδεδομένο να ανεβαίνει φωτογραφία στο instagram, μετά από μία ερωτική επαφή.
Στην τρίτη περίπτωση, οι επιτήδειοι βιντεοσκοπούν κρυφά τα θύματά τους, μιλώντας στα chat rooms, και μετά ζητάνε από το ανυπεράσπιστο κορίτσι να ενδώσει και να συνευρεθεί μαζί τους. Μάλιστα, υπάρχει «ιός» που με το άνοιγμα ενός αρχείου ο άνθρωπος με τον οποίο συνομιλούμε μπορεί να έχει πρόσβαση στη web κάμερά μας και γίνεται έτσι, ακούσια, καταγραφή των προσωπικών μας στιγμών.
Βασικά, τα άτομα που εκτίθενται κατά τον τρόπο αυτό ,συχνά υφίστανται σοκ καθώς έρχονται αντιμέτωποι με το γεγονός ότι το πρόσωπο που είχαν εμπιστευθεί και το θεωρούσαν δικό τους σε καμία περίπτωση δεν σεβάστηκε την ελευθερία και την προσωπική αξιοπρέπειά τους. Προφανέστατα, υπάρχει ελάχιστη έως μηδαμινή συναίσθηση των συνεπειών μιας τέτοιας προσβολής που αρκετές φορές οδηγεί τους θιγόμενους στην απόγνωση και σε κίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή. Συνήθως νιώθουν τόσο ντροπιασμένοι που δεν αντέχουν να ζητήσουν βοήθεια ή να γνωστοποιήσουν το πρόβλημά τους, φοβούμενοι ότι θα το καταστήσουν ακόμη μεγαλύτερο.
Επειδή οι νέοι δεν μπορούν να προδιαγράψουν την πορεία τέτοιων «σχέσεων» , καλό είναι οι γονείς να είναι προσεκτικοί, να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών τους για να τους αισθάνονται ότι είναι δίπλα τους. Άλλωστε, ποιος θα μπορούσε να αγαπάει το παιδί του καλύτερα από τον ίδιο του το γονιό;