Η ΑΡΧΑΙΑ ΛΙΜΝΑΙΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΠΝΕΕΙ ΤΑ ΛΟΙΣΘΙΑ
Απωθητική χαρακτηρίζεται η κατάσταση που επικρατεί στην αρχαία Λιμναία της Αμφιλοχίας. Σκουπίδια, πλαστικά, κυψέλες, ξύλα ,αλλά και λάστιχα αυτοκινήτων τοποθετημένα ακόμη και στα κλαδιά των δέντρων κοσμούν τον περιβάλλοντα αρχαιολογικό χώρο. Μελισσοκόμοι από την Άρτα τοποθέτησαν την άνοιξη τις κυψέλες τους πάνω σε λάστιχα αυτοκινήτων, επωφελούμενοι το ευνοϊκό κλίμα της περιοχής , μέχρι το φθινόπωρο, και τις παράτησαν αδιαφορώντας για τις τεράστιες οικολογικές και οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή, που στενάζει και προσπαθεί να προσελκύσει τουρίστες «ένθεν και ένθεν».
Στην πρόσφατη επίσκεψή μας στον μοναδικό αυτό χώρο που για τους περισσότερους από εμάς είναι παντελώς άγνωστος, συναντήσαμε τον κτηνοτρόφο κο Καζάκο Σπυρίδωνα που μας αποκάλυψε ότι η έκταση καθαρίστηκε μια φορά πριν αρκετά χρόνια και από τότε έχει να ξανακαθαριστεί. «Πού και πού ανεβαίνουν κάποιοι επισκέπτες, δεν έχουν πώς να περάσουν και πατάνε πάνω στις κοτρόνες»,μας είπε χαρακτηριστικά.
«Πού να τα φέρεις τα παιδιά εδώ πάνω. Θα τα φάνε οι οχιές», μας απότρεψε χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Την εποχή της κρίσης που διανύουμε, θα μπορούσε η πόλη και η επαρχία Βάλτου γενικότερα, μιας και διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, να αποτελέσει πόλο έλξης εσωτερικού, αλλά και γιατί όχι εξωτερικού τουρισμού. Οραματίζεται ο κύριος Σπύρος να γίνει ένα τουριστικό περίπτερο, «για να δουλέψουν και πέντε άνθρωποι», και να μην δρασκελίζουν οι επισκέπτες τις πέτρες για να θαυμάσουν την θέα του Αμβρακικού. Να δοθεί προτεραιότητα στην προβολή του τόπου και να πραγματωθεί κατά συνέπεια η προσέλκυση των τουριστών, σύμφωνα με τον ντόπιο κτηνοτρόφο. Τα οδικά έργα της Ιόνιας οδού τελειώνουν και οι διερχόμενοι οδηγοί θα έχουν ένα λόγο για να σταματούν και να μην αφήνουν τα καυσαέριά τους ως μοναδική ανάμνηση.
Οι ιθύνοντες από την πλευρά τους θα ήταν ωφέλιμο να προσελκύσουν άμεσα το ενδιαφέρον των σχολικών κοινοτήτων, που ως γνωστόν έχουν εκδηλωμένη την πρόθεσή τους για εκπαιδευτικές εκδρομές. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από τα ανεξέλεγκτα μηνύματα που λαμβάνουμε από τουριστικά γραφεία και επιχειρήσεις, οι οποίες βομβαρδίζουν ?κυριολεκτικά- σε καθημερινή βάση τα σχολεία, και τα προσκαλούν να διοργανώσουν τις εκπαιδευτικές, διδακτικές και πολυήμερες επισκέψεις τους , σε προορισμούς οικολογικού, περιβαλλοντικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος, προσφέροντάς τους δελεαστικά οικονομικά πακέτα. Εύλογο είναι ότι όλα τα χρήματα που συγκεντρώνουν τα μαθητικά συμβούλια από τα πάρτυ ,τις εκδηλώσεις, κληρώσεις, κλπ δαπανώνται σε άλλες πόλεις, ακόμη και στο εξωτερικό. Εδώ, θα ήταν προτεινόμενο οι σχολικοί περίπατοι να διοργανώνονται όχι μόνο στην πόλη της Αμφιλοχίας, αλλά και στα διπλανά χωριά, με επισκέψεις στο αρχαίο κάστρο (αφού πρώτα εξωραϊστεί), και να συνδυάζονται, έτσι, με καλό φαγητό στα παραλιακά καταστήματα δίνοντας μια ανάσα στην πόλη που στενάζει.
Ο ρόλος των σχολικών πολιτιστικών και περιβαλλοντικών ομάδων είναι να γνωρίσουν και να προβάλλουν την πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου. Αν σκεφτούμε ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι στραμμένη στην βαριά βιομηχανία της Ελλάδας που λέγεται τουρισμός, γιατί να μην αξιοποιήσουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε και να μην εκμεταλλευτούμε ότι μας άφησαν οι πρόγονοί μας; Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η αλματώδης αύξηση του τοπικού τουρισμού στις Σέρρες και συγκεκριμένα στην Αμφίπολη.
Εμείς δεν θέλουμε ούτε να διανθίζουμε ούτε να επικροτούμε τέτοιες λιμνάζουσες καταστάσεις, αλλά μπορούμε και προτείνουμε λύσεις εκεί που είναι εφικτό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ Κ. ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ