«ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΖΗΤΑΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ..» ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
Γράφει η Διευθύντρια του ΕΠΑ.Λ. Αμφιλοχίας, κα Βασιλική Κ. Μουρατίδου
Στην εποχή της κρίσης που διανύουμε και κατά συνέπεια του εύκολου ή γρήγορου κέρδους που προσδοκούμε, ελλοχεύει κίνδυνος να γίνουμε θύματα απάτης παραπλανητικών μηνυμάτων που δεχόμαστε καταιγιστικά, στο κινητό μας τηλέφωνο, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αλλά και μέσω των αγγελιών που θα διαβάσουμε σε μία εφημερίδα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεγάλης απάτης συνέβη πρόσφατα στη χώρα μας όταν μεγάλη πολυεθνική εταιρία ζητούσε να « προσλάβει» συνεργάτες, που το μόνο που θα έπρεπε να κάνουν ήταν να στείλουν χρήματα σε συγκεκριμένους ?άγνωστους γι΄αυτούς - παραλήπτες. Τα σχέδιο ήταν μεγαλοφυές. Το μόνο που θα έκανε ο ενδιαφερόμενος ήταν να στείλει κάποιο ποσό χρημάτων σε δέκα παραλήπτες .Του κατέθεσαν ,σε δικό του τραπεζικό λογαριασμό 3000 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα κράτησε τα 200 ευρώ ως αμοιβή .Τα υπόλοιπα χρήματα ήταν υποχρεωμένος να τα στείλει σε δέκα άγνωστους παραλήπτες σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Ο ανυποψίαστος και αφελής άνεργος βρήκε αυτή τη δουλειά εύκολη και ξεκούραστη και νόμισε ότι θα του αποφέρει γρήγορο κέρδος. Τα συμβόλαια με την εταιρία ήρθαν στο σπίτι του, τα υπέγραψε και ευθύς έπιασε ?δουλειά. Έκανε την ανάληψη των χρημάτων που του κατέθεσαν και στη συνέχεια εκείνος με τη σειρά του κατέθεσε στους τραπεζικούς λογαριασμούς που του υπέδειξαν τα 2800 ευρώ.
Θα μου πείτε μέχρι εδώ όλα ήταν εύκολα. Πού είναι η κομπίνα; Πού είναι η απάτη;
Το ποσό των 3000 ευρώ ήταν προϊόν ηλεκτρονικής υποκλοπής. Οι χάικερς έκλεψαν τα χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς και τα «κατέθεσαν» στο λογαριασμό του άνεργου «φουκαρά». Τα 2800 ευρώ τα κατέθεσε με τη σειρά του? ως « δωρεά» στα μέλη του κυκλώματος, που μπορεί να βρίσκονται στην Αυστραλία, στην Αμερική, στην Κίνα κ.λ.π.. Τώρα εκείνος είναι αντιμέτωπος με την τράπεζα που του ζητάει τα 3000 ευρώ πίσω, αλλά και με τη δικαιοσύνη για τις τόσες άλλες κατηγορίες που αναδύθηκαν.
Προσοχή λοιπόν στις αγγελίες και στην εύκολη αναζήτηση εργασίας γιατί οι καιροί είναι χαλεποί και δύσκολοι, και εμείς επιρρεπείς σε εύκολες, γρήγορες αλλά και επικίνδυνες λύσεις, που μας φαίνονται ως διέξοδο στην απελπισία μας, αλλά μπορεί να καταλήξουν σε αδιέξοδο.